Ajankohtaista

Grillimestari Ossi

Julkaistu Tiistai, 24 toukokuuta 2011 16:14

6 miljoonan asukkaan Sao Paulosta kotoisin oleva Ozeias Graciano päätyi 10 miljoonan asukkaan Shenzenin kautta noin 20000 asukkaan huhtikuiseen Tornioon. Ossi on nähnyt maailmaa.

Nopeassa tahdissa FC Hämeenlinnan avainpelaajaksi ja Pioneeriryhmän suursuosikiksi noussut kolossaalinen brassi on suurelle yleisölle vielä melko tuntematon suuruus. 28- vuotias keskuspuolustaja on muodostanut alkukaudesta toimivan toppariparin Tatu Mäkelän kanssa, ollen yksi merkittävä tekijä tuloksellisesti onnistuneen alkukauden takana. Millainen mies kätketytyy pelipaidan alle?

Ossin tarina on mielenkiintoinen. Ensimmäisiä askeleitaan varsinaisen jalkapallon saloihin Graciano otti Sao Paulon kaduilla vasta 15-vuotiaana. Siihen asti suurin mielenkiinto kohdistui miljoonien brasilialaispoikien tavoin futsaliin:

- Rakastin futsalia, koska sain pitää palloa mielin määrin. Jalkapallossa saattaa mennä useita minuutteja pallokosketusten välillä. Kyllä kaverit koittivat houkutella isolle kentälle aiemminkin, mutta sain futsalista suurta tyydytystä.

Erinäisissä brasilialaisissa seuroissa vietettyjen kausien jälkeen 2004 oli aika ottaa mielenkiintoinen harppaus Kiinan Superliigan FC Shenzenin nuttuun. Kiinan liiga on pohjolassa sangen tuntematon, mutta mainittakoon, että esimerkiksi juurikin FC Shenzen pelaa kotiottelunsa 33 000 katsojan stadionilla. Kyseessä on todella kovatasoinen ammattilaisliiga, jossa liikkuu rahaa ja laadukkaita pelaajia ympäri maailmaa. Ossin ensimmäinen kausi oli todellinen täysosuma, kun Shenzen saavutti historiansa toistaiseksi ainoan Kiinan Superliigan mestaruutensa. Monien onnekkaiden maanmiestensä tavoin myös Ozeias Gracianolle näytti olevan tie auki taivaisiin asti. Mitä sitten tapahtui?

- Kiinassa loukkasin nilkkani vakavasti, enkä pystynyt kaudella 2006 pelaamaan otteluakaan. Urakin oli vaarassa, enkä ole tuon vamman jälkeen elätellyt erityisen suuria unelmia paluusta isoihin liigoihin. Olen onnellinen, että pystyn vielä ylipäätään pelaamaan.

Jättimäisessä Shenzhenin kaupungissa menestystäkin maistelemaan päässyt brasilialainen päätyi omaksi hämmästyksekseen perämeren pohjukkaan, Tornioon, ja Suomen Ykköseen:

- Maanmieheni Luiz Antonio junaili siirron, ilman häntä olisi Suomeen siirtyminen tuskin tullut mieleenikään. Olin melko ihmeissäni saapuessani pari viikkoa ennen kauden alkua piskuiseen Tornioon. Sää ei itseasiassa ollut edes kovin paha, plussan puolella oltiin. Toki itse olin aivan jäässä, kotona kun ei ole vastaavaan tottunut.

Torniossa vietetyn kauden jälkeen oli edessä ensimmäinen seurasiirto Suomessa. Uusi osoite löytyi Tornion rakkaan vihollisen, PS Kemin paidasta. Kemin vuosia mies muistelee kieli poskessa:

- Kolme kautta vierähti Kemissä. Siellä ei ollut kertakaikkiaan mitään tekemistä, vaan elämä oli pelkkää jalkapalloa. Uskomatonta, että siellä meni niinkin pitkään. Lisäksi tuuli puhalteli mereltä noin 100 metrin sekuntivauhdilla. Tuulee siellä varmaan sunnuntainakin, kun käydään pinnat hakemassa. Poliisit olivat Kemissä kylläkin mukavia.

Neljän Meri-Lapissa vietetyn kesän jälkeen Ossi oli halukas hakemaan haasteita muualta ja mieluusti vielä etelämmästä:

- Pelaajan kehityskaari on harvoin nousujohteinen enää ensimmäisten seurassa vietettyjen kausien jälkeen. Itsekin palasin talven jäljiltä Kemiin parhaimmillaan 10 kiloa painavampana kuin nyt Hämeenlinnaan. Siellä sitten treenattiin viimeiset viikot kolmesti päivässä, että sarjan alkaessa oli pelikunnossa. Uuteen seuraan tullessa moiseen ei ole varaa, kun vanhat näytöt eivät paina, vaan sinun on todistettava tasosi uudessa ympäristössä. Hämeenlinnaan saapuessani olin ihan kelvollisessa kunnossa.

Ainoana ulkomaalaisena FC Hämeenlinnan kopissa huseeraava Ossi ei koe olevansa joukkueessa ulkopuolinen:

- Tatun kaltaiset jätkät ovat saaneet minut tuntemaan itseni todella tervetulleeksi. Huikeita jätkiä. Muutenkin meno Hämeenlinnassa on Meri-Lappia kansainvälisempää, kun kaupassakin voi saada palvelua englanniksi. Rouvakin tykkää kaupungin kelvollisista ostosmahdollisuuksista.

Kotoa Brasiliasta kohtuullisen hyväksi kokiksi tunnustautuva Ossi kaipailee yhtä asiaa yli kaiken:

- Perheemme traditioiden mukaan kuutena päivänä viikossa grillataan ja sunnuntaina syödään kanaa ja pastaa. Kunnon brasilialaista grilliruokaa kaipailen, enkä malta odottaa kunnon kesäkelejä, että pääsen sitä valmistamaan. Mikään vedä vertoja kunnon lihabuffetille.

Uuteen kotikaupunkiinsa Ossi on saanut jo ensituntumaa, mutta nähtävääkin riittää vielä:

- Keskustassa on tullut pyörittyä ja se vaikuttaa ihan mukavalta. Linnaan pitäisi päästä, se vaikuttaa mielenkiintoiselta. Lisäksi Tatu on luvannut viedä minut Helsinkiin ja Korkeasaareen, joten ohjelmaa riittää!

Miltä tulevaisuus näyttää Ozeias Gracianon osalta?:

- Saa nähdä, Suomessa voisin pelata varmaankin vielä 7-8 vuotta. On tässä ollut jos jonkinlaista tarjousta pöydällä, joten jos pääsen hyvään kuntoon, niin mikä vaan on mahdollista. Tuskin pelaaminen ihan heti jää, mutta jatkuuko ura Suomessa, onkin sitten jo toinen asia. Nyt keskitytään kuitenkin täysillä FC Hämeenlinnan paidassa pinnajahtiin ja mietitään tulevaisuutta sitten jouluna Sao Paulossa grillin äärellä.

  • Hämeen Mökkimestarit